Studerar du biologi på avancerad nivå, eller arbetar du med naturvård? Vill du lära dig mer om informationssystem och databaser över primära biodiversitetsdata? I denna kurs lär du dig om potentiella tillämpningar och hur du kan analysera denna typ av data. Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment och vår målsättning är att kunskapen ska kännas relevant och direkt tillämpbar i din verksamhet.
Omfattar en 2–5 dagar lång utbildning som kan anpassas efter behov, beroende på förkunskaper och djup som krävs i statistiska analyser och analyser av egna data. Kursen inkluderar både teori och praktik där de praktiska delarna genomförs såväl genom datorövningar som ute i fält. I den fullständiga versionen av kursen avslutas detta med en presentation och diskussion av enskilda arbeten eller grupparbeten.
Kursen riktar sig dels till avancerade studenter och doktorander inom biologi och relaterade ämnen, som t.ex. naturvård, viltvård, förvaltning av naturresurser eller folkhälsa. Den riktar sig även till personal vid t.ex. länsstyrelser eller konsultföretag som arbetar med tillämpad ekologi.
Grundläggande kunskaper i GIS krävs. Beroende på de moduler som ska ingå kan grundläggande kunskaper om statistiska regressionsmodeller behövas och studenter har även möjlighet att ta med en egen datasats (ej omfattande) eller en frågetällning de arbetar på för att analysera under kursen.
Kursen syftar till att introducera kursdeltagarna till informationssystem och databaser över primära biodiversitetsdata samt dess historia, inneboende egenskaper och potentiella tillämpningar. Efter genomgången kurs skall kursdeltagaren kunna:
Kursansvarig är Alejandro Ruete, landskapsanalytiker som utvecklar verktyg för att hantera art- och miljödata. Han har tidigare disputerat vid SLU i Uppsala och varit postdoc vid Artdatabanken och Institutionen för Ekologi på SLU.